Nerf spelletjes: haal hier jouw motivatie op.

Wanneer je bent begonnen met het opbouwen van jouw collectie nerfgeweren dan wil je deze natuurlijk ook in actie brengen, het beste doe je dat door een nerf oorlog te organiseren, en hier heb je verschillende varianten op. Om je wat ideeën te geven en de nerfoorlog met jouw vrienden op te leuken heb ik verschillende nerf spelletjes verzameld, maar eerst moeten we maar eens kijken naar de basisregels van een nerfoorlog.

De basis nerfoorlog

Een nerfoorlog is een oorlog met nerfgeweren waar twee of meer vrienden aan mee doen, dit wordt vaak ook met meerdere teams gedaan. Je kunt natuurlijk zelf bepalen hoe je het indeelt maar het gaat er vaak om welk team de meeste punten verzameld, door andere te raken, of bepaalde gebieden onder controle krijgt. Een nerf oorlog kan je dan ook op verschillende plaatsen organiseren, van een achtertuin tot een bos, dat ligt natuurlijk ook aan de grote van de groep.

Er is geen één set van regels, maar er zijn natuurlijk wel spelers die er echt een kunst van hebben gemaakt om de beste nerfoorlog te houden, de regels die zij aanraden zal ik wel even noemen. Natuurlijk kan je een nerfoorlog inrichten precies zoals jij dat wil en kan je regels altijd aanpassen, in overleg met de andere deelnemers van de oorlog uiteraard.

Je moet bepalen welke soorten nerfgeweren zijn toegestaan in de nerfoorlogen, regelmatig wordt ervoor gekozen om alleen blasters toe te staan, maar dit moet je natuurlijk van tevoren afspreken. Wat je misschien wel logisch lijkt, maar ik toch nog even noem, is dat geweld echt verboden is. Hier zijn geen andere opties voor, ik zou het in ieder geval afraden. Je zou niet willen dat er echte gewonden vallen. Dan moet je nog afspreken hoe vaak je geraakt moet worden voordat je af bent, en hoe je weer terug het spel in kan komen. Zo moet je wellicht teruglopen naar een basis, of moet je aangetikt worden door een andere speler uit jouw team. Over het algemeen is het handig om teams in te delen en het niveau gebalanceerd te maken in plaats van de aantallen, je kan dan dus teams krijgen die ongelijke aantallen hebben, maar één team heeft bijvoorbeeld meer ervaren spelers.

Ideeën om de nerfoorlog op te leuken

Zodra je het basisspel een beetje onder de knie hebt is het natuurlijk de hoogste tijd om naar wat variaties te kijken en het spel zo nog interessanter te maken. Hierom heb ik een lijstje samengesteld met manieren om de nerfoorlog leuker te maken.

Vlaggenroof

De meeste van ons hebben vlaggenroof minimaal één keer gespeeld terwijl we kind waren, maar dat betekent niet dat het nu niet leuk meer kan zijn. Het basisspel is hetzelfde alleen heb je als team nu een nieuw doel, en dat is de vlag van het andere team naar jouw basis krijgen zonder beschoten te worden. Het is een spel waar je werkelijk uren lol mee kan hebben, en ingewikkeld is het niet.

Een variant op vlaggenroof is niet dat er een vlag moet worden gestolen maar dat één team een bepaald gebied moet verdedigen terwijl het andere team dit gebied moet veroveren. Er wordt dan uiteraard gewisseld welk team aan het aanvallen is en welk team aan het verdedigen is.

Gijzeling

Een spel wat helemaal leuk is en jouw nerfoorlog naar een nieuw niveau brengt is het toevoegen van een gegijzelde. Elk team krijgt een gegijzelde zonder nerfgeweer. Het is vervolgens de taak van het andere team om de gegijzelde te bevrijden en terug te brengen naar hun eigen basis, de gegijzelde zelf mag niet bewegen totdat hij wordt aangetikt door een speler van het andere team.

Verbeter jouw vaardigheden

Een leuk spel wat er ook nog voor zorgt dat jouw vaardigheden met nerfgeweren verbeteren gaat als volgt: Je speelt met meest simpele goedkope nerfgeweren en het is iedere man voor zichzelf. Doordat je niet heel ver komt met deze geweren moet je accuraat en snel kunnen schieten, dit zal je vanzelf leren.

Verstop de geweren

Het is niet echt een compleet nieuw spel, maar wel een leuke additie voor het basisspel. In dat geval moet er iemand zij, die zelf niet meespeelt, wie voor de match begint alle nerfgeweren verstopt. Voordat er echt geschoten kan worden moeten de spelers dus eerst een nerfgeweer vinden, en dan moet je ook nog geluk hebben om een goed nerfgeweer te vinden.

Hunger Games variatie

Dit spel heeft een gelijkenis met het verstoppen van de geweren, alleen gaat het net iets anders. Alle wapens, maar ook alle munitie, worden op een hoop gegooid. Alle teams, of individuele spelers, staan ever ver van de hoop af en wanneer het signaal gegeven wordt mogen zij zich op de hoop werven en zoveel mogelijk proberen te verzamelen. Bij deze variatie is het leuker om individueel te spelen, of met kleine teams te werken, net als in de populaire film.

De jager

Deze variatie doet je misschien ook denken aan een bepaald spel uit je kindertijd, dat doet het voor mij in ieder geval. Een speler begint als jager en het is zijn doel om zoveel mogelijk spelers af te maken of ook een jager te maken. Als jager kun je schieten op de andere spelers, waardoor zij af zijn, maar wanneer je ze tikt zijn het ook jagers.

 

Dit zijn nog maar een paar van alle soorten spellen die je kunt spelen met nerfgeweren, de aankomende weekenden heb jij met jouw vrienden in ieder geval genoeg nieuwe spelsoorten om helemaal los te gaan. Het slimste is om simpel te beginnen met het basisspel en vanuit daaruit te breiden, zo kun je steeds nieuwe dingen blijven proberen. Op internet zijn er nog veel andere varianten vinden, en uiteindelijk kun je ook zelf met de regels aan de slag. Zo kan jij met jouw vrienden of familie de regels zo samenstellen dat ze voor jullie het leukste zijn.